Rufus

Det här en kort novell på 40 sidor för alla kattälskare! Den handlar om den hemlösa katten Rufus som steg för steg hittar ett nytt hem hos familjen Lessing. Men hos familjen bor redan två hankatter och relationen till dem skildras närgånget och med stor kunskap om katters sätt att bete sig.

En varm sommardag sitter en röd, vanvårdad och smutsig hankatt utanför familjen Lessings hus. Han har sedan några månader synts till i kvarteret och det verkar som om han har förlorat sitt hem. Det är en katt som varit med om mycket och blivit märkt av livet. Doris börjar sätta ut vatten till katten och det visar sig att han lider av en otrolig törst, vilket tyder på att han har fel på njurarna.

Familjen är egentligen inte villig att ta sig an en ny katt eftersom det redan finns två som bor i huset, men de låter honom ändå få ligga på en stol i köket. På bara några veckor erövrar katten, som får namnet Rufus, den bästa platsen i hela vardagsrummet.

Det märks att Doris Lessing var en stor kattälskare och van kattägare. Hon skildrar katters väsen med stor kunskap och värme. Porträtten av de tre katterna är oerhört levande och hon beskriver deras olika personligheter och relation till varandra med precision.


/Malin Johansson

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Malin Johansson den 3 februari 2014