ru

Vackra mjuka ord om smärtsamma minnen.

Bokens berättare är Tinh, en vietnamesisk-kanadensisk kvinna som delar med sig av sina minnen. Tinh minns sin uppväxt i ett överklasshem i sydvietnam med en dominerande mamma. Hon berättar om flykten från kommunisterna 1978 när dessa kommer för att rädda sydvietnameserna från amerikanerna. Tinh beskriver också tiden i ett flyktingläger i Malaysia, ankomsten till Kanada och kulturkrockarna i det nya hemlandet. Författaren har ett mycket vackert poetiskt språk, och flera citat sätter sig i huvudet vid läsning av den lilla fina kloka boken:

Minnet av mannen som ordnade engelskundervisning i flyktinglägret: ”Utan hans ansikte hade vi sannolikt förlorat lusten att sträcka ut handen för att fånga våra drömmar.”

Minnet av mötet med det föräldralösa, hemlösa och utfrusna soldatbarnet: ”hennes ålder kunde räknas i antalet stjärnor hon sett när hon fått stryk och inte i år, månader och dagar.”

Minnet av svårigheten att ta emot det vänliga bemötandet i det nya hemlandet: ”Hon hörde till den armé av änglar som hade blivit nedsläppta med fallskärm över staden för att ge oss en chockbehandling”.

Läs den om du vill läsa en klok, varm skildring av en sorglig tid i Vietnams historia. Du kommer snarare att bli upplyft än nedtyngd av berättelsen. Som en vaggvisa – ru.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Språng den 23 februari 2013