Resan till Pepparkakslandet

Året är 1934 och Pelle och Greta bakar pepparkakor med jungfrun Lisa. Barnen får veta att de inte ska äta för mycket av degen. Men det är ju så gott! De kan verkligen inte låta bli denna läckerhet och innan de vet ordet av har de ätit upp alltihop!

Lisa skickar de olydiga barnen i säng en timme tidigare än vanligt.
Pepparkaksdegen ligger som klumpar i de små magarna och sprider kardemummadoft över drömmarna. Barnen väcks ur sin oroliga sömn av att det knackar på dörren. Det är en pepparkaksbock som vill ta dem med på en liten resa till pepparkakslandet. Nu väntar det stora pepparkaksäventyret!

Min son Folke och hans bästis Sonja ska baka pepparkakshus. Sonjas mamma har gjort i ordning degen kvällen före och jag har lånat med mig lämplig läsning för ändamålet.
Jag har tänkt läsa ur Resan till pepparkakslandet medan vi väntar på att kakorna gräddas i ugnen. Jag ska ändra namnen på barnen till Folke och Sonja och jag ska byta ut ord som ”sovo”, ”gingo” och ”stodo” till ett språk som är lite mer anpassat för 4-åringar (i nyutgåvan, som jag inte fått tag på denna dag, är språket redan moderniserat).
Tillsammans ska vi beundra de fina bilderna av Einar Nerman (vars stil vi kanske mest känner igen från tändsticksaskarna med motivet ”Solstickan”) och julstämningen ska vara på topp!
I sista stund får Folke öroninflammation och baket ställs in. Tur att litteraturen duger lika bra när man är sjuk. Vi läser saga och mumsar ICA-pepparkakor (och Alvedon…) och har det ganska mysigt i alla fall.

Tvärs över gatan står Sonja och hennes mamma hemma i sitt kök med dubbla mängden pepparkaksdeg. Undrar om de också fick åka på hisnande pepparkaksäventyr framåt småtimmarna?

Taggar:

Tipsat av: Mia Svensson den 20 december 2011