Rekviem för en vanskapt

Mattias Hagberg romandebut, Rekviem för en vanskapt, är en stilistisk snygg och mycket suggestiv bok om ett öde och en epok som vi inte får glömma.

Stor-Stina eller ”Lapplands jättinna” kallades den samiska kvinnan Christina Katarina Larsdotter som föddes 1819 i Västerbotten. Troligen led hon av
sjukdomen Gigantism och var 210 centimeter lång. Ryktet om Stor-Stina drog till sig en så kallad impressario som under några år åkte runt och visade upp henne som ett cirkusdjur på varietéteatrar i Sverige och på kontinenten. Hon blev även inbjuden av Karl XIV Johan till Slottet och till den Kungliga vetenskapsakademien för att betittas, ifrågasättas och givetvis mätas och vägas.

Hagberg dramatiserar Stinas liv med ett lågmält poetiskt språk. Inte alltid historiskt korrekt men hela tiden mycket gripande. Stilen, språket, historien och de växelvisa berättarjagen som bygger romanen är effektiva och skapar en dunkelt kuslig stämning. Samiska myter blandas med provinsiell kristendom, normalitetens makt sätts mot de avvikandes utsatthet.

Det finns även ett mycket obehagligt idéhistoriskt innehåll och då framförallt kring den gryende låtsasvetenskapliga rasbiologin. Den namnlöse professorn i boken avser troligen Anders Retzius. Retzius som byggde upp kraniesamlingen på Karolinska institutet. Samme mörkerman uppfann skallindexet vilket spelade en avgörande roll för rasbiologins framväxt.

Christina Katarina Larsdotter dog av kallbrand 1854 och kroppen köptes av Retzius för att infogas i samlingarna, hennes öde blev så till sist en indexerad skalle på en trähylla.

Vidareläsning/lyssning:
Vill man läsa en mer historiskt korrekt beskrivning av Christina Katarina Larsdotters liv ska man vända sig till Åke Lundgrens Långa Lappflickan (Jubileumsutgåvan finns på biblioteket). Podcasten Historiepodden dedikerar ett avsnitt till Stor-Stinas liv, (avsnitt 107. Stor-Stinas liv & resor). Är man intresserad av vad som skedde på de anatomiska avdelningarna i Sverige under 1930-talet rekommenderas Anna Lihammers historiska deckare och kritikerrosade debut, Medan mörkret faller.