Ramona

Det låter väldigt mörk och tungt: en bok om en 16-årig tjej som just fått komma hem efter många år på vårdavdelningar och behandlingshem, och kämpar med att försöka vara en "vanlig" tonåring igen. Men i Ramonas liv finns också ljuspunkter, hopp och människor som får henne att våga börja leva igen.

"Jag föser undan duschdraperiet med de gröna grodorna på och vrider på kranen. När jag drar av mig den långärmade t-shirten undviker jag att titta på de där röda ärren som löper längs undersidan av armarna. Några har börjat blekna, men helt kommer de aldrig att försvinna. Tänkt på det, sa en läkare en gång, som om det skulle få mig att sluta. Som om det fått någon att sluta".

Ramona vet inte hur hon ska handskas med all den frihet hon plötsligt fått tillbaks. Inga fler låsta dörrar och ingen som stoppar henne när hon vill köpa rakblad på ICA för att döva den värsta ångesten. Allt känns svårt och ovant. Folk runt omkring henne verkar så normala; hur ska hon någonsin kunna passa in i den riktiga världen därute?

Även om boken tar upp ett tungt ämne sträckläser man den med en känsla av att det kanske faktiskt kommer att bli ganska bra till slut. Ramona har människor i sin närhet som verkligen bryr sig om henne, och när hon dessutom av en slump lär känna Mark börjar något väckas till liv inom henne. Försiktig hoppfull och mycket rädd fösöker Ramona våga leva på riktigt.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 19 september 2014