Pym Pettersons misslyckade familj

En riktigt rolig bok är ”Pym Pettersons misslyckade familj” av Heidi Linde. Den passar lika bra för tio- till tolvåringar som att ha som högläsningsbok i familjen.

De flesta kan nog känna igen sig här och där i skildringen av den hopplösa familjen Petterson.

Pym är elva år och i slutet av vårterminen får alla i hennes klass i uppdrag att skriva en sann och spännande berättelse om sin familj. Omöjligt, menar Pym, som inte tycker att hennes familj är mycket att skryta med.

Storasyskonen Sanna och Sigmund är bara besvärliga. Föräldrarna är dåliga på att laga mat och glömmer när man ska ta med fikabröd till skolan. Pappan är från Sverige och när han blir arg pratar han svenska i stället för norska, vilket Pym tycker är komiskt.

När den ena efter den andra av klasskompisarna läser upp sina texter blir det bara ännu svårare för Pym. De där fantastiska historierna kan ju inte hon leva upp till!

Men i sista stund visar det sig att det finns en del att berätta i alla fall och att hennes familj kanske inte är fullt så misslyckad som hon trodde.

För dig som gillar boken finns det två fortsättningar: Pym Pettersons misslyckade skolresa och Pym Pettersons misslyckade brevvän