Priset man betalar

Varför Obamacare? Som svensk och trygg i det svenska sjukförsäkringssystemet kan man ju undra vad amerikanerna håller på med. Hur kan så många vara EMOT ett heltäckande sjukförsäkringssystem?

Den amerikanska författarinnan Lionel Shriver (numera bosatt i London) skriver intressanta och välskrivna bladvändare, ofta om aktuella ämnen.
I ”Priset man betalar” berättar hon historien om Shep Knacker. Han har haft ett eget litet företag i många år och jobbat hårt. Nu har han sålt det och fått ut lite pengar. Hans plan är att ta tidig pension och bosätta sig i ett varmt och billigt land. Med sin fru åker han runt på semestrarna för att hitta det optimala stället och nu har han funnit det – ön Pemba utanför Zanzibar.

Problemet är dock att hans fru inte är lika intresserad av Planen så resan blir hela tiden fördröjd. Dessutom gör den nye ägaren till företaget (hans chef, eftersom han jobbar kvar tills resan blir av) allt för att sätta Shep på plats. Säga upp sig kan han inte eftersom han då förlorar den sjukförsäkring som han så väl behöver då dottern har en kronisk sjukdom som innebär kostsamma behandlingar. När även frun blir sjuk sitter han allt hårdare fast i rävsaxen. Gestaltningen av hur sjukvårdens pris blir familjens konkurs är väldigt stark.

En mycket välskriven roman om ett aktuellt ämne, fylld av svart humor.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 29 juni 2012