Pompeji bakom ruinerna

Hans ”Hatte” Furuhagen sitter hos mig för evigt fastetsad på näthinnan som den något överförfriskade Walter i Svenska Ords film ”Att angöra en brygga” – där driver han Lars Ekborgs rollfigur till vansinne genom ständiga pikar om att denne är ikläd ett par "dambyxor". Hans Furuhagens huvudsyssla är annars historia, han är filosofie doktor och författare till flera populärhistoriska verk inom historia och kulturhistoria, ”Pompeji bakom ruinerna” tex.

Storyns huvuddrag är välbekanta för de flesta, antar jag? Ett stycken välmående romersk stad invid den glittrande Neapelbukten begravs i aska och pimpsten under den vredgade vulkanen Vesuvius utbrott år 79. Staden återupptäcks efter över ett och ett halvt årtusendes djup Törnrosasömn, grävs ut och förvandlas i ett slag till en av världens främsta turistmagneter. Oräkneliga är alla de som fascinerade låtit sig vallas genom Pompejis trånga gator; som 12-åring kvarglömdes jag i ett av de förnämare horhusen, min besöksgrupp försvann emedan jag storögt stod begapade rörelsens oblygt illustrerade utbud av samlagsställningar.

I ”Pompeji bakom ruinerna” får läsaren en sammanfattning av rådande forskningsläge kring ruinstaden, de senaste vetenskapliga rönen presenteras. Samtidigt som man bjuds en högaktuell bild av hur modern arkeologisk forskning bedrivs gås Pompejis historia alltifrån etruskisk tid till idag igenom. Ur digra museikataloger och torra avhandlingar destilleras väsentligheterna fram och ger så när en helhetsbild av vad man idag vet om Pompeji. Boken är mycket lättillgänglig, rikt illustrerad och vänder sig till alla kulturhistoriskt intresserade. Den kan gott medföras som guide vid ett besök på orten. (Passa på att gå på bordell, vet jag!)

/Thomas Hallin


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Hallin den 24 augusti 2010