Pia Perssons handbok i överlevnad

Det här är en bok för alla barn som behöver stöd och tröst när livet känns jobbigt. Pia och hennes vänner Alice och Mustafa vet mycket väl hur krångligt och svårt saker kan kännas ibland, och här delar de med sig av sina allra bästa överlevnadstips!

Såhär skriver författaren Charlotte Hage om hur hon kom på idén till boken:

Nu har jag äntligen bestämt mig för att sluta skämmas. Därför har jag skrivit boken om Pia Persson och hennes kamp för att överleva. I boken gör Pia det jag själv inte vågade. Hon berättar för sina kompisar Alice och Mustafa hur hon har det. Och det dröjer inte länge förrän både Alice och Mustafa avslöjar sina innersta hemligheter om sina jobbiga verkligheter. Tillsammans skriver de sedan en handbok där de ger råd till andra barn om hur man ska överleva.

Pia i boken känner sig otillräcklig. Hon tror att hennes pappa är besviken på henne för att hon inte är en pojke. Hon föddes som den sista av fem döttrar, och Pia har fått höra av en av sina äldre systrar att pappan blev väldigt besviken när han fick reda på att även hans femte barn blev en flicka. Därför klipper hon av sig sina långa flätor precis i början av boken. När hon tar mod till sig och berättar om den riktiga anledningen för sina vänner Alice och Mustafa visar det sig att de också går omkring och bär på jobbiga upplevelser och känslor. Tillsammans skriver de tre vännerna ner sina historier och sina bästa tips för att överleva när livet känns tungt.

Ett av råden i boken: "Ensam är inte alls stark. Våga lite på den du tycker om och som tycker om dig tillbaka. Våga berätta att allt inte är hoppsan hejsan varenda dag, istället för att hålla skenet uppe. Om du vågar vara öppen mot den du litar på får du inte bara stöd. Du får också någon att vara stark tillsammans med".

Boken pasasr för mellanstadiet.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 18 december 2014