Paris-Dakar

En knippe väldigt spännande noveller om konsten att vara man.

Berättelserna är sinsemellan väldigt olika men handlar alla om mansrollen, på ett eller annat sätt.
De är ofta lite lätt surrealistiska, huvudpersonen blir inslängd i en ny och okänd miljö. Som läsare vet man inte riktigt vad det är som händer - och det vet inte huvudpersonen heller.

Den första superkorta berättelsen "Jobb" handlar om en minst sagt ovanlig jobbintervju.
I "Anthem" är berättelsens jag toastmaster på ett bröllop. Frågan "vilken sport skulle man vilja bli världsbäst i, som genom ett trollslag?" slängs ut i sällskapet. Fotboll? Eller golf? "Vinnare 5 år i rad av ökenrallyt Paris-Dakar" är huvudpersonens svar. Även om det också är samlingens titel, är det inget direkt huvudtema i novellen som snarare handlar om konsten att räcka till, och om politiska utspel som måste pareras och kommenteras.

"Mellanområdet" är en personlig favorit där huvudpersonen också fått ett jobb med oklart innehåll. Berättelsens jag blir avsläppt vid havet och upphämtad med båt. Han ska åka över till Däversö och där ta hand om en grupp barn - en lägervistelse som dock inte kommer att bli som han tänkt sig. Allteftersom berättelsen fortskrider får man veta mer och mer om deltagarna, och slutet är minst sagt överraskande. En pärla!

Även i novellen "Ett slags avsked" blir den manlige huvudpersonen erbjuden ett underligt "jobb". Han är på ett möte tillsammans med några andra killar där man diskuterar mansrollen och berättar om sig själv. Där blir han kontaktad av en man som arbetar med rekrytering åt ett företag inom medicinsk forskning. De söker nu försökspersoner...

Novellerna är otroligt skickligt komponerade, man kan bara inte sluta läsa! Att mycket är outsagt och vagt gör dem extra spännande - man måste få veta vad det hela egentligen handlar om.

Jens Liljestrand fick 2008 tidningen Vi:s litteraturpris för novellsamlingen Paris - Dakar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 9 februari 2012