Omvägen

En prisvinnande berättelse så full av antydningar och hemligheter att det blir en bladvändare trots sitt långsamma, meditativa berättartempo.

Omvägen är en historia om en kvinna som lämnat sitt liv bakom sig, tyst rymt iväg från man, hus och arbete i Rotterdam till ett ensligt hus i Wales. Dagarna går, hon planerar trädgården, anlägger gångar, sliter med de bångstyriga gässen, dricker vin, röker och badar. Genom små tankefragment och i de få dialoger som finns i boken anar man att hon bär på en hemlighet och att hon söker något sorts avslut.

"Den tröga bergforsen drog henne med sig, tankarna töjdes ut, hon var på vippen att somna. Hon hann lagom tänka hur härligt det var, att få sova. Så lösgjord från alltihopa. Så fri från saker och ting som den icke-sovande bekymrar sig om, är rädd för, fruktar likt ett berg."

En dag dyker en ung man oväntat upp, kvinnan bjuder in honom och han blir kvar. Hon avslöjar inte vad hon heter utan kallar sig Emily efter Emily Dickinson som hon skriver en avhandling om. De två blir ömsesidigt beroende av varandra och en märklig vänskap uppstår.

”Här fanns någon som fattade beslut, som sade vad som borde ske, som – om så skulle visa sig nödvändigt – höll fast i henne.”

Långsamt nystas historien upp mot det oväntade slutet där både gässen och en Emily Dickinson dikt får stor betydelse.

En annorlunda och vemodigt vacker roman som gav en svårglömd läsupplevelse.

Gerbrand Bakker räknas idag som en av de främsta nu levande nederländska författarna. För den här romanen fick han The Independent Foreign Fiction Prize 2013 (numera Man Booker International Prize). På Täby bibliotek finns även hans tidigare översatta roman, Däruppe är det tyst.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Markus Hammargren den 9 maj 2017