Om det var krig i Norden

Missiler flyger över Stockholm. Du är kall, hungrig och rädd. Kriget har kommit till Sverige.

Det är sådant som bara händer andra. Vi som lever i lugna, snälla Sverige skulle väl aldrig få krig? Det är just det som händer i denna lilla bok och den vänder upp och ner på mina tankar. Helt plötsligt är det jag och mina barn som springer på de där skakiga videosekvenserna man ser på nyheterna, vi springer över ett bombhärjat Sergelstorg och hukar oss för krypskyttar som gömmer sig i de kringliggande husen. Vi är tvungna att ta den vägen varje dag för att hämta vatten.

Boken är mycket kort och ser passande nog ut som ett pass. Man läser den på en liten stund (bara 59 sidor) men den stannar kvar i tankarna länge. Jag tycker författaren är smart som skriver den i du-form: ”Du fryser hela tiden. Och ännu är det bara början av november. Du vet inte hur ni ska överleva vintern” (s.9). Händelserna blir liksom mer påtagliga och närmare i du-form. Det enda som är synd med denna bok är att den är alldeles för kort, denna historia hade helt klart kunnat räcka till en trilogi på 300 sidor per bok. 

Alla borde läsa denna bok! Man får en, om än påhittad och väldigt liten, inblick hur det kan kännas att leva i ett krigshärjat land och när man måste lämna sitt land för att bli flykting i ett helt främmande land. Författaren vänder på perspektiven, flyktingen är inte någon okänd familj från Irak som kommit till Sverige, det är du och din familj som flyr till Egypten. Läs den, det tar en pytteliten stund men ger dig förhoppningsvis massor av nya tankar.

 

//Linnéa Lindahl

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Linnéa Björkman den 16 januari 2013