Om Bob Dylan

Om Bob Dylans förträfflighet och varför han vann Nobelpriset i litteratur

Sara Danius, den ständige sekreteraren i Svenska akademien (fast nu har hon väl avgått ...) har skrivit en utsökt liten fan-bok, i vilken hon försvarar sitt val av Nobelpristagare. Och ja, jag tycker faktiskt att hon får in ett par fullträffar i sin argumentation. 

Till Dylans litterära kvalitéer hör, menar Danius, att han är en förvaltare av traditionen, samt en mästare i rimflätning som har koll på såväl engelskpråkig som franskspråkig litteratur. Dessutom har han ett skimrande språk och är suverän på att skapa bilder. Hon lyfter också fram Dylans oefterhärmliga röst, som hon tycker borde finnas med i ett röstens museum, om det nu fanns ett sådant.

Själv har jag inte så mycket till övers för hans hesa stämma, men jag instämmer självklart i hans odödlighet. Det är intressant att höra om hennes möte med Dylan, i samband med utdelandet av Nobelpris-medaljen. Att denne legend då var blyg och försagd och till och med ödmjuk. Boken är som sagt knapphändig och liten till formatet och går att läsa i ett svep.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Thomas Rasmundson den 21 september 2018