Okända väsen

Historien om Mary Anning - fossiljägaren som hamnade i skymundan de manliga geologerna.

Det är tidigt 1800-tal i Lyme Regis, den lilla engelska staden vid havet. Mary Annings pappa lär sin unga dotter hur man letar fram fossil, som sedan säljs till de förmögna turisterna från London. Mary Anning är en duktig fossiljägare och när hennes pappa dör i en olycka, hjälper pengarna till att dryga ut familjens sinande inkomst. Samtidigt flyttar medelklassdamen Elizabeth Philpot till Lyme från London. Hennes bror har köpt henne och hennes två systrar ett hus vid havet. Ingen av dem är gifta och hennes svägerska vill inte längre ha fröknarna Philpot inneboende hos sig. Den friska havsluften ska göra dem gott, tror brodern. Elizabeth är också väldigt intresserad av fossil och genom sitt delade intresse blir hon och Mary vänner, trots deras klasskillnad. Mary kan inte läsa när de först ses, men det lär hon sig snabbt.

En kväll hittar Mary och hennes bror en stor fossil i ett bergschakt. De har aldrig sett något liknande tidigare. Nyheten sprider sig enda till de framstående, manliga geologerna i London och plötsligt är Mary Annings expertis eftertraktad. Hennes kön och klasstillhörighet gör det inte lätt för henne att bli hörd. Tillsammans med Elisabeth lyckas hon hitta fler fossil som för kunskapen om evolution och geologi vidare.

En historisk roman om en duktig geolog som inte fick den uppmärksamhet hon förtjänade, i en tid då kritik mot den kristna världsbilden inte sågs med blida ögon.