Och bergen svarade

En storslagen, gripande roman, som spänner över flera kontinenter och berättar ett antal olika människors historia.


I bokens början får vi följa en fattig familj i en afghansk by. Fadern berättar en historia för sina två barn Abdullah och Pari. Det är en ganska brutal saga om ett monster som kommer bortifrån berget och kräver att familjen ska offra ett av sina barn till honom. Dagen därpå beger sig fadern iväg till Kabul för att lämna lillasyster Pari till ett barnlöst par. Det är en katastrof för storebror Abdullah, som alltsedan moderns död i barnsäng tagit hand om sin lillasyster. Det är inget lätt beslut för fadern men hans nya fru väntar barn och kölden, hungern och fattigdomen tvingar honom.

Handlingen utspelas förutom i Afghanistan även i Frankrike, USA och Grekland och sträcker sig från 1950-talet och fram till nutid. Berättartekniskt är boken ganska avancerad med ett antal olika berättarröster, som har mer eller mindre koppling till varandra. Man får följa hur Pari växer upp och hennes liv som vuxen men också t.ex. en grekisk läkare, som endast har den anknytningen till historien att han kommer att bo en period i samma hus i som Pari gjort.

Det är en vindlande, fantastisk historia och jag vill inte avslöja mer av handlingen, det är många historier i historien. Språket är färgsprakande och hela tiden i samklang med innehållet. Boken handlar om livet, om våra olika villkor i världen och kanske framför allt om förhållandet mellan barn och föräldrar. Om de ödesdigra val föräldrar ibland tvingas fatta och om barns utsatthet i en hård verklighet, de skuggor som föräldrarnas kultur, levnadsomständigheter och personlighet kastar över barnens hela liv.

Björn Granath har gjort en mycket njutbar inläsning av boken, hans röst följer texten och anpassas hela tiden efter språket och handlingen.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Eva Herrlin den 13 januari 2014