Ny i Sverige

Information för nyanlända

Medlemskap

För att låna på biblioteket krävs att du är medlem. Det blir du genom att fylla i dina uppgifter här och sedan visa legitimation. Om du vill kan du få ett lånekort.

Låneregler på lätt svenska hittar du här.

Träna svenska

I samarbete med Röda Korset erbjuder biblioteket Tala svenska-kafé. Du är välkommen att fika och träna svenska med volontärer från Röda Korset. Ingen föranmälan. Tiderna hittar du i bibliotekets evenemangskalender. Biblioteket arrangerar också en bokcirkel på lätt svenska.

SFI-klasser

Vi erbjuder visningar av huvudbiblioteket för SFI-klasser genom förbokning. En visning tar ca en halvtimme då vi går runt i biblioteket och tittar lite extra på de resurser som kan intressera just SFI-elever. Om gruppen är fler än 15 personer delar vi gruppen i två.

Boka en visning - kontaktuppgifter:


Läsa på andra språk

  • Böcker
    På huvudbiblioteket finns bland annat böcker på arabiska, persiska, ryska, spanska, franska, finska, tyska och engelska. Hittar du inte ditt modersmål kan vi beställa det åt dig via internationella biblioteket.
  • E-böcker 
    Finns i begränsad mängd på andra språk. Världens bibliotek har mer att välja på.
  • Dagstidningar och tidskrifter
    Du kan nå tusentals tidningar från fler än 100 länder och på fler än 60 språk via Pressreader. På huvudbiblioteket har vi två datorer med Pressreader, i närheten av tidskriftshyllan. Pressreader har också en app där du kan ladda ner tidningar till din mobil. 

Böcker på lätt svenska

På biblioteken kan du låna lättlästa böcker på svenska. Böckerna är skrivna med enkla ord och korta meningar.

Du kan också låna lättlästa e-böcker. Du läser eller lyssnar på dem i datorn, surfplattan eller mobilen.