Normal people

En bok av den prisbelönta irländska författaren Sally Rooney

 

Connell och Marianne går i samma skola i en mindre irländsk stad. Connell har många kompisar och är populär medan Marianne anses ful och konstig. Deras vägar möts ändå då Connells mor arbetar hos Mariannes familj som städerska. De känner både en fysisk och intellektuell attraktion och inleder en relation i smyg då, Connell ställer villkor på att de inte får visa att de är tillsammans i skolan.

Marianne är smart, från en välbeställd familj och vet att hon ska gå på ansedda Trinity college i Dublin. Deras relation bidrar till att Connell också söker till Trinity, trots att alla andra kompisar inte ska gå där.

I slutet av terminen blir Marianne ändå sårad av att Connell inte bjuder med henne till ”The Debs” (en viktig avslutningsbal på skolan), och bryter därmed med honom.

De möts dock snart igen på Trinity College där Marianne istället blir den populära och ingen tar någon direkt notis av Connell.

Boken är en bra och spännande skildring av hur vänskapen och relation mellan paret utvecklas i de olika miljöerna. Rooney skildrar trovärdigt och psykologiskt hur deras olika bakgrunder sätter spår i deras liv som individer.

Snart kommer den också ut på svenska.