Nextopia

Den okonventionelle ekonomiprofessorn med de svarta naglarna har skrivit en mycket intressant bok om förväntningssamhället - Nextopia. Hur kommer det sig att vi människor har en så stark strävan mot nästa sak?

Förväntningar har blivit allt viktigare och morgondagen är intressantare än idag. Även om det finns små embryon till motstånd mot detta, t.ex. den populära mindfulness-trenden som förespråkar att vi ska leva i nuet, så har framtiden blivit allt betydelsefullare.
Nextopia lovar att nästa dejt vi går på, nästa sak vi köper eller nästa vad som helst kommer att bli det bästa någonsin. Det kommer alltid någonting som är bättre!

Författaren hänvisar till olika undersökningar som visar hur fixerade vi är vid vad som komma skall. T.ex. när studenter får frågan vad de skulle föredra: äta en fin middag på restaurang i helgen eller äta på en fin restaurang nästa helg. En majoritet (84 %) föredrar att vänta, om det är värt att vänta på.
När de fick veta att de även skulle få en flott hummermiddag två veckor senare tyckte de flesta dock inte att den franska restaurangen var värd att vänta på. Ett exempel på att dagens framtid reas ut när man ser morgondagen.
Vilket skulle du helst göra: vinna en miljon på lotteri eller bli förlamad i en bilolycka? Svaret är väl ganska givet, men undersökningar visar att livsnöjdheten är mer eller mindre konstant. Man blir förstås otroligt glad över att vinna en miljon och otroligt bedrövad över bilolyckan. Men efter en tid är man lika nöjd eller missnöjd med sitt liv som man var innan.

Vi ångrar mer det vi gör än det vi inte gör. Genom att inte göra något finns alla möjligheter kvar – varför välja när du nästan alltid väljer fel? Kanske förklarar det varför 1/3 av alla italienska män över 30 år fortfarande bor hemma...? Vi gifter oss också senare idag, alternativkostnaden för äktenskap är hög – att avstå från möjliga partners ses som negativt då man istället kan dra ut på sin längtan att finna den Rätte/Rätta. Ett sista exempel på framtidstron kommer från kontaktannonsernas värld och en annons från 1900-talet: ”Jag har studerat bokföring, arbetat för IBM, rest runt i Europa och jag tycker om att ta långa promenader”. Annons från 2000-talet: ”Jag tänker studera media, vill arbeta med Google, planerar att resa runt i Sydostasien och jag gillar att upptäcka saker”.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 16 april 2014