Nej tack

Finlands fräckaste författare är tillbaka med en roman om obalans i äktenskapet. Anna-Leena Härkönen, som tidigare skrivit bl. a. Tjurdödarvapnet och Svagt positiv, skildrar här ett gift par där hon vill men inte han. Annorlunda? Ja. Roligt? Ja. Finskt? Oh, ja!

Heli och Matti har varit gifta i snart fjorton år. Tillsammans har de dottern Sissi. Heli tycker fortfarande att Matti är attraktiv, men han väljer allt oftare datorn framför Helis sällskap. Hennes initiativ avvisas för det mesta, och när dottern far till London över sommaren ställs saken på sin spets. Bröllopsdagen ska firas på Santorini men inte ens medelhavsklimatet lockar fram några romantiska känslor hos Matti. Är äktenskapet över? Går det att hitta tillbaka till varandra? Vill de ens hitta tillbaka till varandra?

Nej tack är en roman om lust och längtan, om oförmåga att öppna sig, och om hur komplicerat samlivet blir för vissa när de blir föräldrar. En varning till känsliga läsare: det förekommer (trots allt!) en del sexscener i boken och har man svårt för runda ord bör man välja en annan bok. Helena von Zweigbergks Ur vulkanens mun behandlar till exempel en snarlik situation.

/Marianne Skoglund

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 13 oktober 2010