När natten faller

New York-miljö, medelklassmänniskor med konstnärliga/intellektuella yrken, relationsproblematik... Som en Woody Allen-film - fast i bokform!

Peter Harris är 44 år och framgångsrik gallerist. Hustrun Rebecca arbetar på en konsttidskrift som är inne men ändå för en lätt tynande tillvaro.
De bor tillsammans i en tjusig våning i Soho på Manhattan.
De har allt: gott om pengar, roliga jobb, fin våning och ett harmoniskt äktenskap sedan 20 år. Peter anser sig inte bara lyckad utan även lycklig. Äktenskapet ser utifrån perfekt ut, men det börjar knaka i fogarna. Allt är för tillrättalagt perfekt.
Förhållandet till den utflyttade dottern är också problematiskt. Hon har flytt NYC och bosatt sig in en håla på landsbygden där hon jobbar på ett skumt hotell. Hon vill inte ha kontakt med föräldrarna som i sin tur hoppats på ett annat liv för henne.
Familjens svarta får, Rebeccas lillebror som går under smeknamnet Missen (som i Misstaget) kommer för att bo hos Rebecca och Peter en tid. Han är väldigt intelligent, men har svårt att hitta sin plats i livet, vet inte vad han vill göra. Han är en slacker som haft missbruksproblem, rest runt i världen och  jobbat med olika saker - nu vill han jobba med "något inom konst". Peter tar sig an honom och blir till sin egen stora förvåning attraherad av svågern...

Michael Cunningham skriver väldigt underhållande och roligt - men samtidigt med skärpa och inlevelse. I tillbakablicken där Peters uppväxt beskrivs får vi några nycklar till hans person, "han gillade att uppfylla lagom stora förväntningar... han var familjens pålitliga, ordinära medlem, (ganska) duktig pojke".

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 9 februari 2012