När ingenting särskilt händer : nya kulturanalyser

Vad är det egentligen som händer när vi står där i kassakön och väntar på vår tur? Ingenting, tänker du kanske, men det är inte sant. Väntan som sker i den skenbara händelselösheten kan innehålla mycket.

Om man tittar närmare på vad som händer ”när ingenting särskilt händer” så får man syn på många spännande saker. Vad vi tänker på utan att knappt tänka på att vi tänker… Att vänta upplevs som dödtid – varför? Och vad händer egentligen med all tid som hela tiden försvinner från våra liv?
Etnologerna Billy Ehn och Orvar Löfgren intresserar sig för vardagen och dess kulturmönster. Om hur vi ordnar vår tillvaro, och om hur våra beteenden formas av t.ex. kön och klass. Denna bok bygger på undersökningar om vad vi gör med vår ”osynliga” tid. Somliga tävlar om att komma först i kassa-  eller bilkön i en hemlig tävlan.
Väntan pågår hela tiden, den bara ändrar form och riktning. Ingen av oss kommer undan. Redan som barn får vi lära oss att vänta, men har vi kanske blivit sämre på detta? Hur lär man sig att vänta i olika miljöer och tider? Väntan som maktmedel?
Förutom väntan undersöker författarna begrepp som ”rutin”, ”dagdröm” och ”försvinnande”
En otroligt spännande bok om vårt vardagsliv som kanske är betydligt mer mångfasetterat än vi tänker på.

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 8 augusti 2013