Moonrise Kingdom

Ungt par på flykt med "lånade" biblioteksböcker till högläsning.

Denna mycket charmiga independent-film från 2012 utspelar sig på pojkscoutlägret Ivanhoe sommaren 1965. Den föräldralöse Sam Shakusky är impopulär i gruppen och försvinner en dag men kanske inte så spårlöst som han själv hade hoppats på. Det visar sig att Sam brevväxlat med den svårhanterliga advokatsdottern Luzy Bishop om att fly de vuxnas tråkiga värld ut i vildmarken. Det unga kärleksparet har tänkt sig följa indianernas gamla flyttningsled Chickchaw och är väl förberedda med "lånade" böcker från biblioteket att läsa.

Regissören Wes Anderson har valt att framhäva färgen gult i filmen vilket skapar en välkommen känsla av det förgångna 1960-talet. Skådespelarna känns dessutom på riktigt och är inte pråligt uppsminkade likt reklampelare. Vi vet ju alla hur orealistiskt det är med en tjej som tycks vakna upp med samma indefekta frisyr hon somnade med.

I denna kritikersuccé medverkar omtyckta skådespelare som Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel och Frances McDormand. Men alla förekommer i lagom dos och tar inte över filmen. Istället ligger fokus på barnen som - att döma av deras skådespelarinsatser - måste ha handplockats med pincett.

Förhoppningsvis slipper Ivanhoe drabbas av fler rymningar i framtiden. Den stackars scoutkårledaren kanske blir degraderad till latrintjänst.

/Hedvig Hallin

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 16 september 2013