Minnesbanken

"Minnesbanken" berättas liksom t.ex. "En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret" (som också finns med bland tipsen här på webben) omväxlande i text och bilder, vilket ger den en speciell känsla. Huvudpersoner är systrarna Hope och Honey. ”De hade verkligen tur som tyckte så mycket om varandra!” står det i boken. ”När det gällde föräldrar hade de tyvärr inte samma tur.” Det stämmer verkligen! Föräldrarna är så rysliga att de en dag i irritation dumpar den yngre systern vid vägkanten och säger åt storasystern att glömma bort henne.

Hope, som den äldre systern heter, tjatar på sina föräldrar om att göra något, men i stället för att försöka få tag på Honey säljer de hennes kläder och leksaker. Hope saknar, skriker och ger slutligen upp. Hon tar sin tillflykt till sömn och drömmar.

Det här är ingen helt realistisk bok om hemska föräldrar. Snart kommer nämligen Hope till ett ställe där drömmar och minnen bevaras, den så kallade Internationella Minnesbanken. Här får Hope för första gången uppleva människor som är vänliga mot henne och hon bestämmer sig för att stanna. Dessutom har hon en förhoppning om att genom Minnesbanken kunna återfinna sin syster.

Honeys äventyr får man till största delen följa i bildsviterna. Hon har tagits om hand av ett gäng barn som i mycket påminner om de borttappade pojkarna i Peter Pan, fast här finns det både flickor och pojkar och de leds av en äldre tjej vid namn Tabby.

Allt kommer visa sig hänga samman och slutet blir lyckligt. Som läsare får man en ny och spännande bild av minnen, glömska, sömn och drömmar och kan glädja sig åt att kärleken vinner till sist.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 20 augusti 2012