Min vän Skuggan

Michael Morpurgo är en brittisk författare med en stor mängd barnböcker bakom sig. I ”Min vän Skuggan” får vi lära känna Aman som flydde från Afghanistan som åttaåring tillsammans med sin mamma. Efter sex år i England nås de av ett utvisningsbesked och de blir förda till det kritiserade och fängelseliknande förvaret Yarl’s Wood.

Boken berättas av tre olika personer. Dels av Aman själv, dels av hans bästa vän Matt och dels av Matts morfar. En viktig roll har också hunden Skuggan som var med Aman och hans mamma på deras flykt.

Det här är en viktig berättelse som ger en bakgrund till hur människor kan ha haft det på sin väg mot frihet och trygghet, och om hur allt som byggts upp slås sönder, när de efter flera år får besked om att de inte får stanna.

På Matts initiativ ställer många människor upp för att försöka ompröva utvisningsbeslutet. ”Vi vill ha hem dig”, står det på banderollen som pojkarnas fotbollslag i Manchester har gjort. Men regnet börjar falla och trots alla som kommit för att visa sin solidaritet känns det inte som om något verkligen går att påverka. När en polis berättar att det redan är för sent, verkar det som om allt hopp är ute.

Men kanske kan det fortfarande ske ett mirakel …