Min syster är i tusen bitar

Jamies syster bor i en urna på spiselkransen. Eller i alla fall hälften av de tio delar polisen hittade av hennes kropp. Tre av hennes fingrar, en knäskål och högra armbågen ligger begravda på en kyrkogård i London. Jamie själv minns knappt sin syster längre. Han tänker mer på att bli lika bra på fotboll som Wayne Rooney och på smarta, roliga Sunya.

Det är fem år sedan Jamies syster Rose blev dödad av terrorbomben på Trafalgar Square i London. Efter händelsen har hans familj fallit sönder. Jamies mamma har träffat en ny man och Jamies pappa tar med sig Jamie och Roses tvillingsyster Jasmine och flyttar bort från London för att kunna starta om. Någon vidare bra omstart blir det inte då Jamies pappa istället super sig full och somnar i soffan varje dag. Tioåriga Jamie längtar efter mamma och vägrar ta av sig spindelmannentröjan som han har fått skickat till sig från henne på hans födelsedag. När hon en dag kommer och hälsar på ska hon få se att han har tröjan på sig. Och eftersom han inte vet exakt när det kan bli har han för säkerhets skull på sig tröjan varje dag.

På den nya skolan får Jamie handskas med mobbare, men han lär också känna Sunya, en tjej utöver det vanliga. Hon kallar sig för M-flickan och det visar sig att även hon är en superhjälte precis som honom. Det enda problemet är att hon är muslim och Jamie tvingas hålla henne hemlig eftersom Jamies pappa tycker att det är muslimernas fel att hans dotter Rose är död.

Det gör ont att läsa om hur Jamie och hans syster glöms bort i sorgen efter deras döda syster, men trots den mörka bakgrunden så är boken full av värme och humor. Trots att det är en sorglig historia satt jag många gånger och fnissade när jag läste boken. Jamie beskriver sin vardag på ärligt, rakt sätt som ibland gör ont och som ibland är underhållande. Boken visar hur de vuxna fegar ur men där Jamie och hans syster ändå lyckas se ljusglimtar och kan gå vidare.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 10 september 2012