Matchad

En gömd förbjuden dikt får Cassia att ifrågasätta det samhälle hon lever i.

Cassia lever i ett samhälle i framtiden där allt verkar vara perfekt, och perfekt är det för att Samfundet styr och bevakar allt. De bestämmer exakt vilken sorts mat som var och en ska äta och levererar den till hemmet. De bestämmer att alla ska dö på sin 80-årsdag, vad man ska jobba med, vad man ska göra på fritiden och vem man ska gifta sig med. De bestämmer även vilka dikter, sånger och böcker som ska bevaras och vilka som ska brännas.
När boken börjar är det Matchningsceremoni på gång och Cassia ska få se en bild på den hon ska gifta sig med – sin ”match”. Innan den rätta bilden visas görs ett misstag och en bild på en annan kille flimrar förbi: Ky. Hennes ”match” är egentligen Xander. Cassia blir kär i fel kille, de träffas i smyg och försöker undvika att Samfundet får reda på deras hemliga möten. Ingen vet vad som ska hända om de blir påkomna.
När Cassias farfar ska dö överlämnar han en dikt till henne. Det är en förbjuden dikt som borde ha förstörts: ”Don´t go gentle into that good old night” av Dylan Thomas. Dikten kommer att ha stor betydelse för Cassia när hon inser att samhället kanske inte är så perfekt som det verkat. Hon inser att hon har ett val och måste kämpa för att få det liv hon själv vill ha.

Del 2 i denna serie: Korsad och del 3: Utvald

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Språng den 22 augusti 2014