Mannen från Thule

Spänningsroman med dubbla tidsperspektiv från ett kargt, otäckt och kallt Grönland.

Mads Peter Nordbo är en dansk författare som sedan flera år bor i Nuuk på Grönland.

Mannen från Thule är den fristående fortsättningen på Flickan utan hud som dock mycket väl kan läsas med behållning även om man inte läst den första delen.

Matthew Cave är journalist och har flyttat till Grönland för att komma bort från sitt liv i Danmark. Han får här information om sin far som var amerikansk soldat, stationerad på den amerikanska militärbasen Thule på 1990-talet. Fadern försvann under mystiska omständigheter när Matthew var barn.

Militären höll då på med experiment med piller som gjorde att man skulle klara svår kyla bättre, experiment som gick väldigt fel. Parallellt med jakten på sanningen om vad som hände på militärbasen Thule på 90-talet utvecklas också en rafflande jakt i nutid då någon eller några till varje pris vill dölja sanningen och inte har någon respekt för människoliv över huvud taget – romanen är våldsam och skildrar galna människor och en mycket otäck miljö.

En mycket spännande berättelse och också blir en intressant historie- och geografilektion om Grönland. Inte särskilt realistiskt men onekligen en bladvändare.

En detaljerad karta i början av boken gör att man kan följa med i alla turer på denna enorma ö!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 31 augusti 2020