Mamma är galen och pappa är full

En familjehistoria om kärleken, slumpen och glömskan.

En försvunnen målning dyker upp efter nästan hundra år. Den föreställer två melankoliska 15-åringar målad 1921 på franska rivieran. Till höger sitter konstnären Ivar Arosenius dotter Lillan, och ja, det är ”Lillan” från pappans barnboksklassiker ”Kattresan”. Till vänster sitter kusinen Hanna Gottowt. Båda döttrar i den stormrika familjen Adler, grundarna av Arla.

I jakten på vem som målat tavlan dyker Sjöberg ned i familjen Adlers historia. En historia som innehåller en mängd invecklade relationer och ett myller av halvsyskon. Man skilde sig och började om, alla gjorde det, utan undantag, i flera generationer.

Flickornas mammor var systrarna Lisa och Eva. De var starka kvinnor med blick för excentriska, geniala och odrägliga män. En idag okänd dansk konstnär, Anton Dich, blev Eva Arosenius andra man och således ”Lillans” styvfar och mannen som målade porträttet.

Men som någon skrev, tror det var Peter Englund, en essäist väljer bara ett ämne för att skriva om något annat, så även Sjöberg. Porträttet fungerar mest som en punkt från vilket Sjöberg drar ut i vindlande och infallsrika passager eller intellektuella rövarhistorier om man så vill. Han uppehåller sig vid allt från jättetvestjärtar på St Helena, till Ayn Rands frimärkssamling till Frau Brechts pepparkakor utan att tappa fokus.

Som läsare är det bara att hänga med och känna sig en aning mer bildad efteråt.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Markus Hammargren den 6 maj 2019