Magisk december

I oktober 2019 kom det ut (minst) en vuxenbok och en barnbok som berör finska krigsbarn, det vill säga "de ca 70 000 barn upp till 14 år som evakuerades från Finland till i första hand Sverige under andra världskriget", som det står i Nationalencyklopedin. Det har kallats "den största barnomflyttningen i världshistorien".

Kalenderböcker är en riktigt mysig tradition! Nu finns det ett antal att välja mellan om man vill läsa ett kapitel högt för barnen varje dag från första december fram till och med julafton. Årets kalenderbok från Bonnier Carlsen heter Magisk december. 

Julias bästa kompis har nyligen flyttat och hennes föräldrar har tagit över en bokhandel och måste satsa all tid på den i december när alla ska köpa julklappsböcker. Julia är ensam och det är inte roligt. Men så träffar hon den vänliga gamla damen Helmi och hennes hund Teddy. 

Helmi berättar vid ett tillfälle att hon har "vänner i Finska Föreningen" och att hon som liten skiljdes från sin lillebror. "Jag är född i Finland, förstår du, och vi var fattiga. Men här i Sverige fick jag äntligen möjlighet att ta pianolektioner. Jag har alltid älskat musik. Min mamma brukade sjunga för mig och min lillebror." 

Helmi sjunger en sång som innehåller raderna: "Allting kan hända i magisk december, då suddas tiden och gränserna ut ..." Men denna sång sjungs också av en pojke som Julia träffar på magiska vägar och av en flicka som hon lär känna när hon spanar efter en stjärna. (Det är nog inget sammanträffande att Julia har "jul" i sitt namn och att Stella heter det latinska ordet för "stjärna".) 

Kanske finns det ett samband mellan alla som kan sången? Kanske finns det hopp om en återförening långt, långt efter att två syskon kom bort ifrån varandra då de klivit av tåget på svensk mark för över sjuttio år sedan ... Och kanske är det Julia som ska leda dem till varandra!

/ Anna Dunér