Madame Bovary

En av 1001 böcker som du bör läsa en gång i ditt liv!

Gustave Flaubert anses att vara en av de största franska författarna och han är välkänd för sin litterära stil och anses därför ofta att vara en mästare i sin stil.

Romanen beskriver i detalj psyket hos huvudpersonen Emma Bovary som initierade psykologisk realism inom litteraturen.

Madame Bovary är ett mästerverk inom realismen vilket utöver klassiska realistiska inslag, framgår av Flauberts perfekta stil likaså av de moraliska lektionerna som verket innehåller.

Romanen handlar om en småborgerlig kvinna som anser att hon var avsedd för något mer i livet och därför ger sig av på många kärleksäventyr och försöker uppnå en aristokratisk livsstil och insisterar att hitta lycka i sitt liv som hon aldrig hade känt förut. Hennes efternamn har gett upphov till uttrycket bovarism som betyder flykt från verkligheten, missnöje med ens eget tillstånd och önskan efter något som överskrider ens möjligheter.

Karaktären Emma Bovary har påverkat andra författare i deras försök att framställa en medioker människa och strävan efter något som ej är möjligt. Emma är ett offer av sina ungdomsdrömmar. Under sin tid i klostret läste hon romantiska romaner där de kvinnliga huvudpersonerna bodde på hov och upplevde många olika erfarenheter. Det var på grund av detta som hon började sträva efter att vara en del av aristokratin som hon inte föddes till.

En av Flauberts ofta citerade meningar är Madame Bovary, c’est moi vilken betyder Madame Bovary det är jag som återspeglar att i var och en av oss finns det en bit av Emma Bovary som vill ha det bättre och som vill ha mer.