München

En av historiens största missar, återberättad som spionthriller.

Historien utspelas under fyra dagar i september 1938. Sudetkrisen är i fullt svang. Hitler har enat Tyskland och har nu siktet inställt på erövringskrig. Den folkrättsliga förevändningen är att om så behövs med våld tillvälla sig de tysktalande områdena i Tjeckoslovakien, Sudeterna. I Tyskland finns dock motståndsmän som är beredda att störta Hitler i en kupp, om bara den brittiske premiärministern sätter hårt mot hårt under det hastigt sammankallade toppmötet i München.

Robert Harris roman bygger på verklighetsbakgrund. Personer, platser och händelser är i hög grad historiska. Uppdiktade undantag är i huvudsak de två huvudpersonerna, den tyske diplomaten och motståndsmannen Paul Hartman och Hugh Legat, en av premiärminister Chamberlains sekreterare. Hartman försöker få sin gamle vän Legat att överlämna ett dokument till premiärministern, ett papper som visar att Hitler är inställd på allt annat än peace, love and understanding.

Bakom boken ligger omfattande research. Harris känns hemtam på både Downingstreet, Wilhelmstrasse och Führerbau i München, liksom på Amerika, Führerns privata tåg. Och de historiska personerna är trovärdigt tecknade, inte minst det sympatiska porträttet av Neville Chamberlain. Historiska fakta har inte hindrat Harris från att skriva en riktig nagelbitare. Den fiktiva historien rymmer flera andlösa ögonblick och Harris fångar väl den totalitära statens paranoida stämningar.

En upprättelse för Tyskland hade varit om det framgått hur omfattande och vittförgrenad konspirationen mot Hitler var. Pga att nästan alla sammansvurna avrättades i terrorvågen som följde på det misslyckade 20 juli-attentatet 1944 och att det efter kriget inte fanns något intresse för tyska hjältar, föll det inhemska motståndet i glömska. Faktum är att konspiratörerna var en halvtimme ifrån att skrida till verket. Ett brittiskt "nej" till Hitler och historiens lopp hade sett väldigt annorlunda ut.

/Thomas Hallin