Mörkermanifestet

"Mörkermanifestet" är skriven av biologen och naturvårdaren Johan Eklöf och är en riktig ögonöppnare.

Underrubriken lyder "om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm". Vi har vant oss vid att ljus är av godo. Gatlyktor ger trygghet och utomhusbelysningen i våra trädgårdar kan numera vara i form av rådjur, fåglar eller hela draperier av ledlampor. Kyrkor och andra byggnader lyses upp med fasadbelysning. Men det finns en baksida!

Många djur störs av att det inte blir mörkt på natten. Vissa insekter och fåglar liksom fladdermöss berörs så starkt att de i förlängningen kan komma att dö ut. Det är i mörkret som de jagar mat och parar sig.

Även vi människor kan drabbas i form av sömnproblem när utjämningen av ljus och mörker går för långt. Vi kan inte längre se särskilt många stjärnor på himlen och vårt mörkerseende störs så fort vi blickat in i starkt ljus.

Eklöf tycker förstås inte att all belysning ska tas bort, men som i så många andra fall måste vi fråga oss vad som är lagom och vad effekterna blir av människans starka påverkan. Det positiva är att ljusföroreningar är förhållandevis enkla att komma till rätta med (i jämförelse med andra miljöproblem).

Sist i boken kommer det så kallade "mörkermanifestet" med tio viktiga uppmaningar.

Boken finns både som tryckt bok och som e-bok.

/ Anna Dunér