Mördarens apa

Perfekt spänning att läsa högt

Historiens berättare är Sally Jones, en otursförföljd gorilla som till slut har hittat ett hem och ett bra jobb på båten Hudson Queen. Men lyckan varar inte länge. Hudson Queen går under och Sally Jones bästa vän som kallas för Chiefen blir anhållen för mord på en man vid namn Alphonse Morro. Men Sally Jones som var med när det hände vet att Chiefen inte mördade Morro. Men hur ska en apa kunna bevisa vad som egentligen hände den där natten i Lissabons skumma hamnkvarter? Dessutom är Sally Jones själv efterlyst och kallas av folk för mördarens apa.

För Sally Jones som vill rentvå sin vän Chiefen börjar en svår tid. Hon hör talas om att Morro kanske lever och kan finnas i Indien. Vi får därefter följa Sally Jones från fadosalongerna i 1910-talets Lissabon över de stora haven till Alexandria, Afrikas horn och slutligen till Indien. Hon får hjälp av goda vänner men fienderna är samtidigt många och Sally Jones passeras stundtals som en vara mellan männen med störst makt och mest pengar.

Mördarens apa räknas som en ungdomsbok men lämpar sig för de flesta åldrar och är en perfekt högläsningsbok. Boken är på ca 600 sidor vilket kanske kan låta avskräckande men sidorna är små, texten stor och ganska lättläst med undantag av vissa fackuttryck, men dessa kan å andra sidan förbättra ordförrådet gällande sjöfart och handel. Så kryp upp i soffan och lär känna den snälla och kloka Sally Jones!