Livet enligt Dagny

En mycket charmig bok som överraskar läsaren redan i inledningen är Dagny Carlssons självbiografi.

Dagny tycker själv inte att det är något märkvärdigt med henne, hennes enda ”bragd” är att hon blivit gammal, ja faktiskt hela 104 år då boken blir till. Och hon är inte bara gammal, hon är gammal, pigg och nyfiken. Så Dagny, det är faktiskt något särskilt med dig! Du är ett föredöme även för en som bara är exakt hälften så många år.

I tio avsnitt berättar hon om sin barndom, livet som vuxen (med ett olyckligt äktenskap och ett lyckligt) och tillvaron som pensionär. Hon beskriver hur hennes nyfikenhet och fantasi gjorde henne ”till en riktig vildbasare till unge” som mamman ständigt suckade över, men kanske är det också dessa egenskaper som hållit henne vid god vigör så högt upp i åren. För det är ju inte helt vanligt att 99-åringar går datorkurs och sedan sätter igång att blogga – något som Dagny fortfarande när detta skrivs ägnar sig åt, nu fyllda 107.

I boken funderar hon även på att gå på gym, hon provar de moderna sätten att dricka kaffe, hon lär sig att mingla … alltihop humoristiskt och fint beskrivet. Ibland konstaterar hon att hon inte gillar det nya (viss musik) eller ens har provat (sushi) men hon gör det på ett positivt och tillåtande sätt. ”Utvecklingen skulle stagnera om vi inte var lite intresserade och lärde av de unga.” Och hon tillåter sig fortsätta att ha drömmar för framtiden!

Jämförelser mellan förr och nu görs förstås och författaren kan sakligt konstatera att somligt nog var bättre då hon var ung och att nutiden har sina problem, men att väldigt mycket har blivit väldigt mycket bättre.

Saklig är hon också då hon berättar vad hon vill med sin bok:

”Jag har hört att mitt liv och sätt att se på åldrandet har fått många människor att bli lite mindre rädda för att bli gamla, och om så är fallet blir jag väldigt glad. Det är viktigt för mig att förmedla att ålderdom inte bara är demens och skröplighet utan att de flesta av oss gamlingar är helt vanliga människor som faktiskt ofta är väldigt trevliga att umgås med. Fast jag fyllt etthundrafyra är jag långt ifrån färdig med livet och tänker fortsätta reda mig själv så länge jag kan.”

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 20 juni 2019