Lita på att det ljusnar

Tomas Sjödin är en omtyckt författare, pastor, föreläsare och krönikör. I "Lita på att det ljusnar" ryms 71 krönikor, ursprungligen publicerade i Göteborgsposten 2015–2019.

Det finns en värme och vardaglig klokhet i de korta texterna som passar lika bra att läsa nu som då de skrevs. En bok om att inte ge upp hoppet, utan att lita på att det kommer ljusna, kanske rent av behövs ännu bättre just nu.  

Sjödin sammanfattar sitt liv och sitt skrivande som att det hela tiden handlat om "kärlek, tid och tro" och uppmanar läsaren att hitta sitt eget "nervcentrum" och sedan ägna sig åt det. Han varnar för att uppskjuta saker till ett "sedan" som sällan kommer och uppmuntrar till goda vanor "i arbetet med att mer bli den människa jag vill vara". 

Ett exempel på hans förmåga att knyta hop det prosaiska med det djupa är orden om den nyanskaffade hängmattan: "Det är något direkt existentiellt i att sväva mellan himmel och jord. Utan markkontakt, höjd över gräs och grus och mördarsniglar, och halvvägs till himlen. Åtminstone en liten bit på väg."

Många av texterna tar avstamp i möten med människor. I ett av avsnitten lyfter Sjödin fram frågetecknet som det intressantaste av skiljetecknen. "Ingenting tar slut efter ett frågetecken, men mycket börjar där. Att fråga är många gånger det bästa sättet att lyssna till en annan människa och kanske den kortaste vägen till att få en människa att känna sig inkluderad och lite mer viktig." 

Så kanske bör jag avsluta med frågetecken i stället för med punkt ... Vad tilltalar dig mest i de 71 krönikorna? Hur hittar du ditt hopp och dina ljuspunkter?

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 5 augusti 2020