Lisbet och Sambakungen

En rolig, knasig och befriande bok om sommaren innan första skoldagen.

Boken handlar om Lisbet, 7 år som bor tillsammans med sin farmor Sambakungen och piratkatten Sixten. Farmor Sambakungen är en före detta hemlig spion med kungakrona på huvudet, tycker Lisbet är det allra finaste som finns och som gillar att läsa instruktionsmanualer till spiongrejjer när hon drar sig tillbaka.

Lisbets farmor har tagit hand om henne ända sedan hon var jätteliten. För åtta år sen åkte Lisbets föräldrar på en bröllopsresa, och från den har de ännu inte kommit hem. Tillsammans med sin farmor brukar Lisbet åka på låtsasexpeditioner till Antarktis, vaska efter guld i ån och i bokens början tävlar de i internationella cykeltävlingsdagen. Farmor Sambakungen vill lära Lisbet allt om att ljuga, fuska och annat skoj och viktigt i livet!

Men så en dag dimper det ner ett brev i brevlådan... Från en Majlis som skriver att hon är Lisbets klassföreståndare och att Lisbet ska börja skolan till hösten. Lisbet känner en längtan när hon ser klasslistan med framtida kompisar men Sambakungen blir så sur att hon lägger sig under ett kastanjeträd och gråter. Sommaren är död nu! Tycker Sambakungen. Efter detta kommer bara sommarlov och semestrar. I skolan får man inte fantisera, Lisbet kommer bara få rita saker som de ser ut- inte sånt som Lisbet gillar att rita såsom fnissiga sockerkakor som klättrar i träd eller laxar som dansar disco.

Men Lisbet kommer ändå på att än är ju sommaren inte slut, den har bara börjat. Nu måste de njuta av den allra sista sommaren tillsammans. Fantasin har inga gränser för vid skolstart den 31:a augusti kan ju allt vara försent!