Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Emanuel Kent Sjögrens livsfilosofiska råd är att sänka förväntningarna. Är dina förhoppningar och förväntningar noll så kan du inte bli besviken. Se den här boken som en guide för att slippa sabba ditt liv. Det enda du behöver göra är att läsa och göra precis tvärtom vad Emanuel gör.

Emanuel Kent Sjögren går i nian och är en sådan där person som det aldrig riktigt går bra för. Det mesta han tar för sig blir fel och väldigt knasigt. Men Emanuels storasyster har sagt att hon tycker att Emanuel har potential. Det låter lovande tycker han. Frågan är bara hur man får den att blomma. ”Potentialen alltså. Jag vet inte hur jag ska få fart på den, för hittills har den inte ens stuckit upp ur jorden.”

Emanuel har bara en enda kompis i skolan, han heter Tore och går runt i gröna gummistövlar och fiskekeps året runt. Kanske är det Tores fel att Emanuels potential inte har blommat tänker Emanuel. Hade han inte blivit så förknippad med den töntige Tore hade han säkert blivit bjuden på fest och fått hångla… När Tore är borta från skolan i några veckor ser Emanuel sin chans att bli någon annan. När det dessutom börjar en ny, cool och snygg tjej som heter Bianchi och som faktiskt verkar visa intresse för Emanuel känns det som en omstart. Helt plötsligt får Emanuel äta bredvid Bianchi och hennes kompisar i skolmatsalen och han gör allt för att försöka bli populär hos dem. Han drar sig till exempel inte för att snacka skit om Tore och avslöjar en del privata saker om honom i tron om att tjejerna ska tycka att han är rolig och cool. Problemet är att Emanuel genom sin osäkerhet ständigt klantar till det. Det blir heller inte särskilt lätt för Emanuel när Tore återvänder till skolan…

Emanuel hamnar i många dråpliga situationer som bjuder på fniss, som när han till exempel tillsammans med Bianchi lyckas köpa en kylskåpsmagnet i form av en vagina utan att förstå vad den egentligen föreställer. Ibland fastnar skrattet i halsgropen och det händer även jobbiga saker i boken, men många av dessa saker behandlar Åsa Asptjärn med mycket humor som gör att man kan skratta åt det istället.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar passar perfekt för dig som gillar Jenny Jägerfelds böcker och Emmy Abrahamsons bok Min pappa är snäll och min mamma är utlänning.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 14 mars 2014