Kleopatra: liv och legend

Trots att Kleopatra dog år 30 f Kr. är hon högst levande som symbol idag. Nästan alla har en uppfattning om Kleopatra, men vem var hon egentligen och är det ens möjligt att ta reda på?

Allan Klynne försöker i sin bok ge en mer nyanserad bild av Kleopatra och visa på hur hon framställts genom århundradena, allt ifrån politisk smutskastning från Romarikets sida till lättklädd vamp i filmhistoriens vagga. Klynne tar avstamp från tiden före Kleopatras födelse med blodiga maktkamper i den ptolemaiska ätten och de politiska förutsättningarna som rådde vid Kleopatras inträdde i historien. Han slutar inte förrän vi fått följa Kleopatras alla ättlingar och vad som blivit kvar av henne idag.

Kleopatra regerade Egypten i 20 år och med sina förhållanden med Caesar och Antonius kom hon att spela en viktig roll i spelet om makten runt Medelhavet. Klynne visar att det är svårt att i efterhand få svar på vem denna kvinna egentligen var. Man får gissa sig till hur hon tänkte och kände och vad hon gjorde under långa perioder av sitt liv, som för oss bara är svarta hål i historien. Dessa hål försöker Klynne fylla genom att diskutera olika forskares teorier och vilka han själv företräder. Historien om Kleopatra och hennes samtid är så fascinerande och spännande i sig att den överträffar fantasin. Klynnes engagerande sätt att skriva får mig att hålla på Egyptens sista drottning till slutet, även om jag redan vet hur det går. Klynne mänskliggör Kleopatra som en mor och regent, som lika strategiskt som någon annan man vid makten vid den här tiden försöker spela sina kort rätt för att behålla sitt rike, men som många andra faller på eget grepp och misslyckas.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 2 november 2012