Kartor

En rolig och annorlunda kartbok är "Kartor" av det polska paret Aleksandra och Daniel Mizieli´nski. Boken är i stort format (27,5 * 37 cm) och världsdel för världsdel, land för land, tar den en med på en häpnadsväckande resa med hur mycket detaljer som helst att titta på.

Det här är nämligen ingen vanlig kartbok, där man mest ser fält i olika färger med prickar och namn. Nej, här har kartorna fyllts med bilder av byggnader, djur, växter, människor och annat som är typiskt för varje land och region. Man kan fördjupa sig länge i varje uppslag och lära sig en hel mängd saker. Det står också hur stort varje land är och hur många människor som bor där, vilka språk som talas och vad huvudstaden heter. Det öppnar för intressanta jämförelser. Tänk att Nepal mellan Indien och Kina bara är en tredjedel så stort som Sverige, men har 30 miljoner invånare i stället för våra nio miljoner!

Vad har fått komma med på uppslaget om Sverige då? Jo, där finns slott och museer, dans på midsommarafton och Luciakrona, rådjur, lo och tjäder, vikingaskepp, smörgåsbord och fika – och mycket, mycket mer!

Tar du dig vidare på din jorden runt-resa får du också veta att havsgeting inte är en insekt utan en manet, att en törnekrona är en sjöstjärna och att en japansk spindelkrabba har benpar som kan bli upp till fyra meter långa. För varje land har det också ritats ett par vanliga barn. I Italien heter de Francesca och Riccardo, i Grekland Dimitra och Nikolaos, i Sverige Ebba och Hugo. Dem kan man identifiera sig med och om man vill kan man hitta på historier om hur de åker runt och gör olika saker i sitt land.

Jag undrar vilket som blir ditt favoritland efter att ha åkt fram och tillbaka i boken Kartor!

P.S. Boken är lika rolig för vuxna som för barn!

/ Anna Dunér