Kärlekskursen

Anita Goldmans senaste roman Kärlekskursen är inte en vanlig kärleksroman även om temat så sant är kärleken. Boken börjar med ett slut, slut på ett äktenskap, slut på en människa, slut på en tro av den man trodde sig vara…

Katja, journalisten med eget TVprogram blir lämnad och kvar finns bara bilden av en överarm. Naken, kraftig, manlig överarm. Redan där anges tonen i boken – naken. Ja för just så är hela berättelsen, naken i sin sakliga ömsinta beskrivning av vad som sker inuti och ute i vardagen med en kvinna som finner sig övergiven och tillsagd att hon inte vet vad det är att älska, visste inte hon vad det var? Så börjar en tid av att läka såren, finna sig själv, acceptera, låta sig förföras av ord, släppa för passionen och åter finna sig ensam.

Vad är det att på djupet älska en människa och att låta sig älskas? Hur djupt vågar vi släppa passionen och var läggs ansvaret när vi gör det? Hur sårbara orkar vi göra oss? Anita Goldman bygger romanen med två kapitel som hela tiden varvar varandra. ”Rummet med den gula soffan” Det är här Katja får hjälp men också får möta det absolut mest smärtsamma och starka känslor hon besitter. I kapitlet ”I Guds kök” lever vardagen, tankarna, matlagningen (med många fina recept!), tonårsdottern, arbete, vänner. Kort och gott det yttre livet.


Anita Goldmans bok är ingen ”feelgood” bok men för den som vågat sig på konsten att älska är den en mästerlig beskrivning och vittnesbörd om vad som sker på insidan – åtminstone hos kvinnor.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: TABY\thohal den 12 januari 2012