Kärleken är dödens motsats

På västfronten intet nytt av Remarque benämns ofta som en klassiker som borde läsas för krigets fasor o vansinne. Roberto Savianos Kärleken är dödens motsats borde bli dess absoluta komplement.

Enzo, en ung syditalienare gör som många andra av hans slag, han tar värvning i armén för att finansiera grundplåten till ett banklån och ett förestående bröllop med Maria. Enzo omkommer i ett sprängattentat då han är på uppdrag med de fredsbevarande styrkorna i Afghanistan. Kring denna tragiska händelse väver Saviano en tät o smärtsam skildring av krig som pågår runt omkring oss, ibland nära som i forna Jugoslavien ibland längre bort som Afghanistan.

Maria berättar för bokens jag om vad som hänt, hur hon känner det och bokens jag fyller i med historik o fakta. Här kommer kriget mycket närmare o verkligare än det kan göra när soldaternas upplevelser skildras som i På västfronten intet nytt. Saviano skildrar däremot hur  kriget är för alla oss som är kvar hemma, som är kvar efteråt o som är där innan. Så här är kriget  i vardagen hemma, mycket mycket långt från någon front över huvud taget, men alldeles nära smärtan av vad kriget gör med oss människor. Stor vacker läsning i litet format (53 s).

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sonja Berglund den 21 juni 2011