Känslan av ett slut

Tony är en pensionerad herre som tänker tillbaka på sitt liv. Vad var det egentligen som hände i studentgänget han var med i på 60-talet?

De var fyra killar som hängde ihop, den smartaste och mest intellektuelle av dem var Adrian. Alla beundrade Adrian som gick sin egen väg.

När Tony presenterar sin nya egensinniga flickvän Veronica för gänget gör Veronica snart slut och inleder istället ett förhållande med gängets inofficielle ledare, Adrian. Kort därefter tar Adrian sitt liv.

Tony minns ungdomsåren som i ett skimmer. Det som hände då blev som ett eget liv i livet. Sedan dess har han levt ett ordinärt, kanske lite tråkigt liv. Han gifte sig, fick barn och skilde sig. Men när han plötsligt får ett brev från sin gamla flickväns mor tas han tillbaka till studenttiden. Alla minnen kommer tillbaka, han minns i detalj känslor och händelser för 40 år sedan som om det hände igår.

Detta är en väldigt välskriven roman i collegemiljö där varje mening är som ett smycke! Man läser den för det otroligt välformulerade språkets skull, men också för handlingen. Allting är väldigt återhållet brittiskt, outsagt …
Vardagliga men samtidigt djupa tankar och funderingar om minnet och om vad det innebär att vara människa. Om svårigheten att se vart våra handlingar leder, mönstren kan bara ses i efterhand. En tunn men innehållsrik bok som inte innehåller ett onödigt ord.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 4 maj 2012