Julia hämtar strumpor

Eva Eriksson är en bilderboksskapare som har glatt sina läsare med ett stort antal böcker. Hon har både illustrerat andras titlar (Vilda bebin och Lilla syster Kanin till exempel) och skapat egna odödliga figurer (som Bella och Gustav samt grisflickan Malla). Nu skriver och illustrerar hon och hennes dotter Lisa Moroni tillsammans böckerna om Julia, inspirerade av Lisas dotter.

Julia hämtar strumpor innehåller en mysig blandning av vardag, upprepning, igenkänning, bus och trygghet. Julia är liten, kanske två år, men hon kan minsann fånga allas uppmärksamhet när hon hämtar saker och klär ut sig.

Det börjar med att mormor är rädd för att Julia, som springer barfota, ska bli kall om fötterna. Kan Julia hämta sina strumpor? Ja, och inte bara det minsann – Julia levererar både pappas skor och jacka, mössa, vantar och blommig kjol innan hon till slut överraskar mormor och föräldrarna med att trolla fram det som de väntar på.

Julia tillåts ha initiativet och stå i centrum. Hon och hennes aktivitet skildras på högersidorna.  De vuxna på vänstersidorna är en tacksam publik som med ansiktsuttryck, gester och korta repliker ger respons på det som händer.

Vill ni läsa mer om Julia finns också Julia gömmer sig, Julia äter allt, Julia sätter sig, Julia är trött och Julia hjälper till.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 23 februari 2017