Italienska skor

Vad gör man om man levt som ensling på en egen ö i åratal och en dag får se en gammal käresta, som man övergett för 37 år sedan, komma gående med sin rollator över isen?

Ja, det undrar 66-årige Fredrik Welin också. En sak är säker: hans lugna och tämligen enformiga dagar är slut. Nu rycks han upp ur sin tillvaro, kommer ut på resor, träffar människor och får hemligheter och överraskningar kastade över sig. Det var nog helt enkelt dags för Fredrik att ta tag i sitt liv. För som han konstaterar, egentligen ville han ju ”inte vara en man som klev ner i en vak med iskallt vatten för att känna efter att han levde”.

Det här är en fängslande historia som varken påminner om Mankells kriminalromaner eller hans barnböcker. Snarare får de kluriga meningarna och reflektionerna mig ibland att tänka på Håkan Nesser eller Torgny Lindgren. Jag kommer absolut att läsa fortsättningen Svenska gummistövlar också.

Förutom att boken skildrar mer eller mindre udda människor är det en strålande framställning av svensk vinter med is, snö, tystnad och nostalgi.

- Jag tror jag kan se det framför mig, sa hon. När isen är borta.
- Det är vackrast när det regnar, svarade jag. Jag undrar om det finns något som överträffar ett stillsamt svenskt sommarregn. Andra länder har märkvärdiga byggnader eller svindlande bergstoppar och raviner. Vi har våra sommarregn. 

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 20 oktober 2016