Ishavspirater

Modiga Siri upplever spännande äventyr när systern måste räddas från hemska pirater

10-åriga Siri bor på en ö i Ishavet med lillasyster Miki och sin pappa, ”Lilla Pinnen”. Pappa börjar bli gammal och orkar inte så mycket. Siri får ta stort ansvar för familjen.

De vuxna på ön berättar skräckhistorier om en piratkapten som kallas Vithuvud. Piraterna ombord på Vithuvuds fartyg blir riktigt rika - de får behålla allt de stjäl själva utom en sak. Vithuvud ger nämligen order om att piraterna även ska röva bort barn och dem ska han ha själv. Barnen är värdefulla för honom, för de är tillräckligt små för att jobba i hans kolgruva. Tyvärr överlever barnen inte särskilt länge i den mörka gruvan, så Vithuvud är hela tiden på jakt efter nya barn…

En dag tar piraterna Miki. Siri bestämmer sig för att ta sig till Vithuvuds kolgruva och rädda sin syster. På vägen träffar Siri både snälla människor som hjälper henne och andra människor som behandlar henne illa. En gång när hon håller på att frysa ihjäl i det iskalla vattnet, hittar hon en varm grotta där hon tar hand om en sjöungfrus busiga unge. Vid ett annat tillfälle blir hon själv omhändertagen av vargjägaren Nanni som lever på att fånga och sälja söta vargvalpar. Innan Siri till slut når sitt mål har hon hunnit uppleva många livsfarliga äventyr. Ska hon hinna fram i tid och hur ska hon i så fall lyckas rädda sin syster?


Detta är en tjock bok som passar bra för högläsning för barn som är runt 9 år. Här finns många funderingar kring rätt och fel och om det goda och onda i människorna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Språng den 12 maj 2016