Inte okej!

Det finns ett engelskt uttryck som i översättning lyder ungefär: ”Det finns stora människor som får alla andra att känna sig små. Och så finns det verkligt stora människor som får alla andra att känna sig stora.”

Jonathan i boken Inte okej! har oturen att bli granne med en person som tycker att han själv är stor och klok och har rätt att bestämma över andra och få dem att känna sig små.

Det börjar med att Jonathans hund lämnar en hög efter sig på grannens gräsmatta. Jonathan ska springa hem efter en påse att ta upp det i när grannen får syn på honom och talar om att det som hänt verkligen inte är okej. Jonathan får ingen chans att förklara att han hade tänkt städa upp efter hunden.

Inte blir det bättre av att grannens systerdotter Charlie ska bo hos honom ett tag. Charlie tar Jonathans superhjältenalle med sig hem, hon kommer utan att vara bjuden och hon föreslår att de ska spionera på en snäll, gammal granne och busringa på hennes dörr.

Samtidigt tycker både den vresiga grannen, som Jonathan kallar för ”Mobilgubben”, och Jonathans mamma att Jonathan och hans kompis Bella ska leka med Charlie.

Vad gör man när man känner sig nertryckt av någon? När man måste vara med någon som gör dumma saker? När man ser att en stor är på ett sätt (otrevlig) mot vissa och på ett annat (inställsam) mot andra? Kan Charlie vara värd en andra chans och vad ska de göra med Mobilgubben?

Det är inga lätta uppgifter att lösa, med Jonathan och Bella klarar det ganska bra till slut!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 16 april 2013