Innan floden tar oss

Karriärister och idealister samsas på Bangladeshs ambassad i Dhaka där vardagen består både av hetta, ofattbar fattigdom och övergrepp, liksom av diplomatluncher och tennismatcher.

Sofia har fått jobb som biståndschef på ambassaden i Dhaka, Pakistans huvudstad. Hon flyttar ner tillsammans med sin familj, maken Janne som ska vara hemmapappa, och de två små barnen.
Väl på plats upptäcker hon att biståndsarbete inte är så enkelt i praktiken. Hon är ung och ambitiös och vill verkligen göra skillnad för de fattiga i landet men ambassadören är en bromskloss och ambassadens administrativa chef en maktkvinna av rang.

Parallellt med berättelsen om Sofias familjeliv och arbetet på ambassaden berättas historien om tre systrar i Bangladesh. Systrarna bor i en liten by  på landet där fattigdom och religion reglerar livet, särskilt för unga flickor och kvinnor. De har fått en bra utbildning och kan en del engelska. Men familjen har drabbats av en flodkatastrof där de förlorat nästan allt de ägde och hade. Den äldsta, den vackra och kloka Mukta, har blivit bortgift till vad som visar sig vara en farlig och våldsam familj. När hennes öde blir känt flyr de båda yngre systrarna hemifrån för att ta sig till staden och försöka överleva där.

Bokens titel anspelar på systrarnas öde och också på ett av de stora problemen i Bangladesh: hela landet håller på att hamna under vattenytan. Landet består till stora delar av ett delta mellan stora floder och drabbas ofta av svåra översvämningar när havsnivån stiger gå grund av klimatförändringar.
En spännande och intressant skildring av ett muslimskt land många kanske inte känner till så mycket om.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 31 augusti 2015