Ingenting hände, två gånger

2014 års ALMA-pristagares trevliga, lättlästa och snabblästa bokserie för vuxna.


Ingenting hände, två gånger är en av böckerna i Barbro Lindgrens lilla kortprosasvit för vuxna, som kan läsas fristående och som alla utstrålar ett stilla lugn och anspråkslöshet med sitt smala bokomfång, halvboksformat och stillsamma bokomslagsillustrationer.

Ingenting hände, två gånger är skriven i en slags dagboksform där Barbro Lindgren tar upp vardagshändelser på gården på Öland, om djuren och naturen under årstidsväxlingarna och sina promenader med hunden Mimmi. Iakttagelser blandas med små minnen och egna reflektioner om livet. Hon börjar läsa texter av olika filosofer och författare som till exempel Nietzsche och Kafka, vars resonemang hon själv funderar på hur hon ställer sig inför. Eller som hon själv uttrycker det ”Eftersom jag inte läst filosofi utan tänkt ut allt själv, så händer det någon gång att jag får lust att se vad till exempel Nietzsche tänkt ut. Och döm min förvåning när jag ser att jag redan tänkt ut det han skriver”.

Trots sin litenhet är boken underhållande, torrt humoristisk, tankvärd och med formuleringar som går rakt på sak. Den är nästan som sin titel, Ingenting hände, två gånger, det är inte så mycket som händer utan det som erbjuds är stilla betraktelser och funderingar.


 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 8 maj 2014