In i skogen

Efter år av krig och slöseri med resurser står USA vid randen av en samhällskollaps.

17-åriga Nell och hennes syster Eva bor i ett ensligt beläget hus i skogen. Nell drömmer om att komma in på Harvard och Evas högsta önskan är att bli balettdansös. Sakta förändras samhället runt omkring dem när sjukhus stängs ner, elen försvinner och bensinen tar slut. 

Eva och Nell blir isolerade eftersom de bor långt ute i skogen, men där blir också kollapsen mildare. Systrarna har redan vissa kunskaper om självförsörjning, men dessa kunskaper är långt ifrån tillräckliga. Skogen har en viktig roll som både en vän och fiende i denna berättelse.

Denna bok är inte fylld av action eller utomjordingar så som en del andra postapokalyptiska historier. Istället är det en vardaglig och realistisk skildring över vad som kan ske när de saker som vi är vana att ta för givna inte längre finns. Eva och Nell vill inte bara ge upp och lägga sig ner och dö utan de håller hårt i sina drömmar och längtar till den dag då elektriciteten kommer tillbaka så att Eva kan dansa till musik och Nell kan studera vid sin dator igen.

In i skogen är en tänkvärd bok med ett vackert och poetiskt språk. I centrum finns systerskapet, alla slitningar mellan Eva och Nell, och deras glädjeämnen och sorger.

Boken kom ut på svenska första gången 1998, men har nu kommit i ny översättning av Karina Berg Johansson. In i skogen (Into the forest) filmatiserades 2015 med Ellen Page och Evan Rachel Wood i huvudrollerna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 21 mars 2016