I love you Viktoria Andersson

I love you Viktoria Andersson handlar om en nioårig tjej som heter Linn, en borttappad katt, en nyinflyttad bibliotekarie, en kille som gillar flygplan, en sur granne och – inte minst – om rätten att få vara som man är.

Linns mamma vill gärna att hon ska vara som andra flickor. Hon hoppas att Linn ska få tjejkompisar och vill gärna hjälpa henne genom att ordna en tjejmiddag. Hon vill pyssla med Linn och göra glittriga inbjudningskort och bjuda på god mat. Snällt … om det bara inte varit så att Linn mycket hellre umgicks med bibliotekarien Viktoria Andersson, som nyligen flyttat in i området.

Viktoria Andersson förstår Linn väldigt bra och ju mer frusen relationen till mamman blir, desto viktigare är det för Linn att få träffa Viktoria. Men mamman verkar bli svartjsuk och det blir kanske Viktorias pojkvän också. Inte förrän något ganska hemskt händer, hittar mamman och Linn tillbaka till varandra.

Så det stämmer nog som talesättet säger: Per aspera ad astra! Det är latin och Linn samlar på ord och uttryck på latin. ”Genom svårigheter till stjärnorna”, betyder det här. Viktoria Andersson kan också många talesätt. Linns mamma tycker att det är viktigt med konsekvens i uppfostran. Viktoria å sin sida citerar författaren Oscar Wilde, som en gång sa att ”Konsekvens är den sista tillflykten för den som saknar fantasi”.

Det här är en spännande bok för att den visar på olika sätt att vara och tänka. Det finns inte bara ett sätt som är rätt! Men även om man är olika kan man förstås tycka om varandra. Det upptäcker i alla fall Linn och hennes mamma så småningom.

/ Anna Dunér

Taggar: